ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ

Στόχοι και πως να τους θέσεις

Μήπως σκέφτεσαι ότι γύρισες από τις διακοπές σου πριν από λίγες εβδομάδες και ήδη σκέφτεσαι τις επόμενες; Ίσως αισθάνεσαι ήδη κουρασμένος και δεν έχεις την ενέργεια να ξεκινήσεις εκείνο το μάθημα ξένης γλώσσας ή να πας στο γυμναστήριο όπως σχεδίαζες;

Τι συμβαίνει ανάμεσα στη στιγμή που θέτουμε τους στόχους μας και τη στιγμή που δεν τους πετυχαίνουμε και δεν αισθανόμαστε κανένα κίνητρο για να το κάνουμε;

Οι στόχοι αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής μας. Είναι το κίνητρο που μας δίνει μια κατεύθυνση και μας βοηθά να μείνουμε συγκεντρωμένοι στην επίτευξη ενός αποτελέσματος.

Προκειμένου να επιτευχθεί ένας στόχος σου, πρέπει να έχεις μια πολύ καλή αρχή. Αν απλώς λες θα ήθελα, ή θέλω δε φτάνεις στα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχει σκληρή δουλειά και επιμονή που απαιτούνται με στο δρόμο προς την επιτυχία.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που σε βοηθούν να σπάσεις τους στόχους σου και να σου δώσουν τα βήματα για την επίτευξη τους! Ποια είναι λοιπόν αυτά τα βήματα;

Βρες αυτό που πραγματικά σου δίνει κίνητρο!

Πάντα έβρισκα δύσκολο να επιμείνω στο στόχο μου να πηγαίνω στο γυμναστήριο για να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση. Το έβρισκα βαρετό και επίσης το να είμαι σε φόρμα για την εμφάνισή μου και μόνο δε με ωθούσε να πάω για βάρη αντί να βγω για ποτό με τους φίλους μου. Έτσι λοιπόν έχασα πολύ χρόνο και προσπάθεια για να κρατήσω το κίνητρό μου. Όταν άρχισα να τρέχω, ήθελα να αδειάσω το κεφάλι μου και επίσης επιδίωκα να τρέχω στη φύση, κάτι που με βοήθησε πολύ να εκτιμώ το τοπίο γύρω μου. Τότε κατάλαβα ότι αυτό που με ενθαρρύνει είναι να περνάω χρόνο μόνη μου, να αλλάζω τοπία και να εξερευνώ την περιοχή στην οποία βρισκόμουν. Είχα το κίνητρο να τρέξω στην Αγγλία, Σκωτία,  Γαλλία,  Ιταλία, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και στη Βραζιλία! Έτσι θα μπορούσα να επιμείνω στο στόχο μου να τρέχω 2-3 φορές την εβδομάδα ακόμα και κατά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωϊνά στην Αγγλία. Άρχισα να μου αρέσει τόσο πολύ που τώρα προπονούμαι για το μαραθώνιο! Δεν θα το πίστευα ποτέ μου!

Πώς μπορείς λοιπόν να βρείς αυτό που σε παρακινεί;

Μπορεί να έχεις πολλά στη λίστα με τους στόχους σου. Προκειμένου να καταλάβεις, αναρωτήσου το ΓΙΑΤΙ;

Γράψε γιατί είναι αξιόλογος και σημαντικός ένας στόχος; Σκέψου ότι σε περίπτωση που έπρεπε να παρουσιάσεις στην οικογένεια και τους φίλους σου γιατί θα εκπληρώσεις αυτόν το στόχο, πώς θα τους πείσεις ότι είσαι πραγματικά κινητοποιημένος για  να πετύχεις αυτό τον στόχο;

Όταν καταλαβαίνεις το γιατί, μπορείς να δεις και τη σημασία και την προτεραιότητα του στόχου σου. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα στην μετατροπή του σε πραγματικότητα!

Όρισε έξυπνους στόχους – SMART

Εάν δεν έχεις ακούσει τους έξυπνους στόχους SMART, θα βρείς αυτό το κομμάτι πολύ ενδιαφέρον. Αν έχεις, τότε εφαρμόζεις πάντα τη μέθοδο; Κάνε μια επανάληψη, πάντα βοηθάει.

Για να σχεδιάσεις έναν έξυπνο στόχο SMART, πρέπει να σκεφτείς τα παρακάτω. Είναι ο στόχος μου:

Specific: Συγκεκριμένος

Measurable: Μετρήσιμος

Attainable: Πραγματοποιήσιμος

Relevant: Σχετικός

Time Bound: Σχετικά προγραμματισμένος

Πώς μπορώ να ορίσω έναν συγκεκριμένο στόχο;

Πρέπει να βρείς έναν σαφή και ξεκάθαρο στόχο. Απλοποίησε το στόχο σου το κάνε τον τόσο εύκολο που θα μπορείς να καθορίσεις λεπτομερώς πού θέλεις να καταλήξεις.

Παράδειγμα: Θέλω να είμαι πιο ενεργός, να αλούμαι περισσότερο, να γίνω FIT. Πιστεύεις  ότι αυτοί οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι; Σκέψου  ξανά … Θέλω να είμαι ενεργός πηγαίνοντας στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα, θέλω να παίζω μπάσκετ δύο φορές την εβδομάδα και να πηγαίνω για κολύμπι μία φορά, θέλω να επανέλθω και να τρέχω άνετα 10 χμ και ούτω καθεξής.

Πώς μπορώ να ορίσω έναν μετρήσιμο στόχο

Πρέπει να συμπεριλάβεις ακριβείς ημερομηνίες, ποσά, φορές την εβδομάδα / μήνα, κ.λπ. Μόνο εάν μετρήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα μπορέσεις να καταλάβεις πώς κινείσαι προς το στόχο σου. Και φυσικά χωρίς τον τρόπο να το μετρήσεις, μπορεί να μην καταλάβεις όταν το επιτύχεις!

Παράδειγμα: Εάν χρειάζεσαι να εξοικονομήσεις περισσότερο, θα είναι ένα ποσοστό του μισθού σου, ένα συγκεκριμένο ποσό ανά μήνα, ανά έτος και ούτω καθεξής;

Πώς μπορώ να ορίσω έναν εφικτό στόχο

Πρέπει να βεβαιωθείς ότι μπορείς πραγματικά να επιτύχεις το στόχο που όρισες. Αυτό μόνο μπορεί να σε κρατήσει κινητοποιημένο για να να το κάνεις και αρχικά να το πάρεις στα σοβαρά! Ωστόσο, δεν πρέπει να θέσεις στόχους που είναι πολύ εύκολοι! Βρες μια ισορροπία μεταξύ ρεαλιστικών και στόχων που αποτελούν μια πρόκληση για σένα.

Παράδειγμα: Θέλω να γίνω επαγγελματίας χορευτής μπαλέτου ή αστροφυσικός της NASA χωρίς κάποιο υπόβαθρο σε ηλικία 30 ετών, είναι κάτι που  θα μπορούσε να επιτευχθεί, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά  και αρχικά απέχεις πολύ από αυτό. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε ό, τι θέλουμε στη ζωή, αλλά πρέπει να έχουμε επίσης κατά νου την πραγματικότητα όταν πρόκειται να επεκτείνουμε τις δεξιότητές μας.

Πώς μπορώ να ορίσω τους σχετικούς στόχους

Πρέπει να βρεις έναν στόχο που να σχετίζεται με την κατεύθυνση που θέλεις να ακολουθήσεις στη ζωή σου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γίνεις η πυξίδα σου!

Αν ευθυγραμμίσεις το στόχο σου με τις προτεραιότητές σου, μπορείς να διατηρήσεις την προσοχή σου σε αυτό για να προχωρήσεις περεταίρω.

Παράδειγμα: Θέλω να πάω για διακοπές στο εξωτερικό φέτος το καλοκαίρι, αλλά μόλις αγόρασα το αυτοκίνητο των ονείρων μου και πού να βρεθουν τα χρήματα! Πρέπει να βρούμε κάθε φορά τον πιο σχετικό στόχο  με τις προτεραιότητές μας.

Πώς μπορώ να ορίσω στόχους με χρονικά προγραμματισμένα όρια

Πρέπει να ορίσεις μια προθεσμία για τον στόχο σου, διαφορετικά κινδυνεύεις να το αναβάλλεις  συνεχώς. Δεν έχεις παρατηρήσει ότι όταν έχεις μια προθεσμία τείνεις να είσαι πιο παραγωγικός καθώς η αίσθηση της σημαντικότητας αυξάνεται και ως αποτέλεσμα το αποτέλεσμα θα έρθει πιο γρήγορα;

Βρήκες  το κορυφαίο στόχο σου;

Τώρα ας το γράψεις.

Γράψε το στόχο σου

Τώρα πρέπει να το καταστήσεις το στόχο σου σε κάτι  πραγματικό και απτό!

Το λεξιλόγιό σου είναι πολύ σημαντικό!

Σκέψου τη δήλωση του στόχου με ένα θετικό τρόπο. Ολοκλήρωσε τη φράση:

Θα ……………………………………………………… (γράψε το στόχο σου καθορίζοντας τις λεπτομέρειες), ………………………………………… …………………. (βάλε την προθεσμία σου)

Τα παραδείγματα σου θα μπορούσαν να είναι:

Θα εξοικονομήσω 5000 ευρώ φέτος.

Θα τρέξω ένα ημι-μαραθώνιο στα τέλη του τρέχοντος έτους σε λιγότερο από 2 ώρες.

Θα πάω διακοπές με την οικογένειά μου στη Ρώμη τον επόμενο Μάιο.

Βάλε το στόχο σου σε εμφανή σημεία!

Βάλε σημειώσεις στο ψυγείο, στο γραφείο, στον υπολογιστή σου, στον καθρέφτη, όπου το θεωρείς σχετικό και ικανό να σου δώσει κίνητρο!

Προγραμμάτισε τις εβδομάδες σου από τώρα και στο εξής με ένα Σχέδιο Δράσης

Εντάξει, τα κατάφερες μέχρι τώρα, αλλά τι πρόκειται να ακολουθήσει; Αυτό είναι το μέρος δράσης!

Σχεδίασε την εβδομάδα σου  εισάγοντας τις ενέργειες που σε οδηγούν στο στόχο σου. Όταν γράφεις τα μεμονωμένα βήματα και τα εκπληρώνεις ένα προς ένα, θα είναι πιο έυκολο να ακολουθήσεις την πρόοδό σου προς τον τελικό σου στόχο.

Δείξε αφοσίωση!

Ο καθορισμός στόχου απαιτεί συνεχή δράση. Για να διατηρήσεις την πορεία σου προς τον στόχο, πρέπει να δημιουργήσεις υπενθυμίσεις και να κάνεις τακτικούς ελέγχους για τους στόχους σου. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις και να αλλάξεις το στόχο σου και αυτό είναι εντάξει! Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να βεβαιωθείς ότι οι στόχοι σου παραμένουν σχετικοί, σημαντικοί και αναγκαίοι για να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Αυτό είναι ένα σημαντικό κομμάτι όπου μπορείς να ζητήσεις και τη βοήθεια από το περιβάλλον σου ή από έναν επαγγελματία. Το Empowerment Coaching μπορεί να σε βοηθήσει να καθορίσεις το στόχο σου και κυρίως να σου παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεσαι καθ’όλη τη διαδικασία. Για μένα, ο coach μου με βοήθησε να αποκαλύψω μερικούς από τους βαθύτερους φόβους μου στην αλλαγή της καριέρας μου, ξεκινώντας να εργάζομαι και εγώ η ίδια ως coach και ανεξάρτητη επαγγελματίας και να πραγματοποιήσω αυτή την αλλαγή γρηγορότερα από ότι πίστευα ότι θα ήμουν έτοιμη. Και φυσικά είμαι πολύ χαρούμενη με αυτό, αλλά ακόμα χρειάζομαι την υποστήριξη του όποτε συνειδητοποιώ ότι θα κάποιο θέμα θα με κάνει να κολλήσω.

Τι θα αποφασίσεις να θέσεις λοιπόν ως  στόχο σου;

Σας άρεσε το άρθρο;
Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest

Αφήστε ένα σχόλιο